San Ramon-vattenfallet

På vulkanen Maderas södra sluttningar, cirka 4 km från stranden i San Ramon, hittar du detta vackra vattenfall som strömmar över mossiga stenar i en liten pool.

Vattenfallet och floden tillhör en stor finca som använder vattnet för att bevattna sina plantager. De äger också den Biologiska Stationen i San Ramon där vandringsleden till vattenfallet börjar. Det kostar $3 i entréavgiften. Sedan får du gå i 2 km på en skugglös uppfart genom plantagen tills du når Fincas vattenkraftverk.

Efter vattenkraftverket fortsätter vandringen på en liten stig längs tjocka vattenrör som förbinder anläggningen med den övre delen av den lilla floden. Leden tar dig genom tät djungel, förbi gamla träd täckta av mossa, klätterväxter och ananasväxter. Vrålapor bor i detta område, och ett brett utbud av fåglar, fjärilar och andra insekter, några av dem endemiska till vulkanen Maderas.

Cirka 2 timmar från den Biologiska Stationen i San Ramon når du vattenfallet och du kan svalka dig i den naturliga duschen i vattenfallet och den lilla poolen vid dess fot.

San Ramon-vattenfallet är vackrast under regnperioden och några månader till. Under torrperioden, mars och april, finns det ibland väldigt lite vatten och fallet minskar till bara en tunn vattenstråle.

Avståndet från Merida till den Biologiska Stationen i San Ramon är 4 km. I Merida kan du hyra cyklar för att komma dit eller rida på häst dit.