San Juan del Sur ligger vid Stilla havet nära gränsen till Costa Rica. Det är ett mycket populärt turistmål och området är hem för ett mycket stort samhälle av ex-pats (utvandrade pensionärer/företagare) från USA och Europa.

San Juan del Sur är på många sätt mer likt Costa Rica än resten av Nicaragua. Fastighetspriserna i området är mycket höga och området innehåller stora samhällen med identiska (eller nästan identiska byggnader). Det är ett rikare område än större delen av Nicaragua men saknar också mycket av resten av landets charm. Något som har gått förlorat på grund av den stora utvecklingen. Vissa områden i San Juan del Sur är fortfarande charmiga.

Området erbjuder god mat och bra hotell samt surfing och fiske i världsklass. Det finns flera mycket bra stränder i området. Stranden i staden San Juan del Sur är tyvärr väldigt smutsig och inte inbjudande för simning. Det är ett litet samhälle med drygt 15 000 invånare.

Historia

San Juan del Sur är en relativt ung nicaraguansk stad. Det bildades runt år 1900. Staden har en begränsad historia på grund av att den är så ung jämfört med många andra städer i Nicaragua. USA var inblandad i en väpnad konflikt i San Juan del Sure den 7 mars 1984. Det är och har historiskt varit en av de viktigaste hamnarna på Stilla Havetsidan av Nicaragua.

Åka till San Juan del Sur

Om du vill åka till San Juan del Sur kan du välja att flyga till Managua i Nicaragua eller Liberia i Costa Rica och sedan åka bil eller buss därifrån. Båda städerna ligger på samma avstånd från San Juan del Sur. Det går vanligtvis snabbare att gå genom Managua eftersom gränsövergången från Costa Rica kan ta lång tid om du går genom Liberia.

Om du flyger till Managua och därifrån vill ta dig vidare kan du välja att ta en buss eller taxi. En taxi kostar sannolikt cirka 100 USD. Priset på en taxi är detsamma oavsett antalet passagerare. Pendelbussens pris beror på antalet personer som reser den dagen. Bussresan kommer att bli dyr om du bokar det bara för dig.

Du kan också välja att åka med reguljär buss. Detta är det billigaste alternativet. Hur mycket det kommer att kosta beror på om du väljer att åka med minibuss eller med vanlig buss. En minibuss är snabbare och mycket bekvämare. Minibussarna har luftkonditionering. De stora bussarna har inte det. En minibuss blir något dyrare men är fortfarande mycket billig. En minibuss till San Juan Del Sur kostar mindre än 5 USD per person.

Du kan också flyga till Costa Esmeralda flygplats nära San Juan del Sur. Detta är en liten flygplats som främst riktar sig till privata flyg till Mokul resort. Det finns regelbundna flygningar från Liberia och Managua.

Bo på hotell

I San Juan del Sur finns det ett stort antal olika hotell. Backpackers och resenärer med en liten budget kan välja mellan ett antal olika vandrarhem. Resenärer med en större budget kan välja ett av de många mindre hotellen i området. Det finns också ett antal olika resorter att välja mellan.

Om du letar efter lyx kan du boka ett rum på Mukul resort. En lyxresort som tar över 1000 USD per natt för ett enkelrum. Mer för större sviter. Anläggningen har en privat golfbana och Costa Esmeralda flygplats är också en del av resorten.

Mat

San Juan har många bra restauranger. Staden har många utvandrade pensionärer och företagare från andra delar av världen som bor där permanent och detta har resulterat i att det finns mycket bra restauranger i området. Restaurangkvaliteten är bättre i San Juan del Sur än på de flesta andra platser i Nicaragua.

Du hittar alla typer av mat i San Juan del Sur men skaldjursrätterna är speciellt bra och mycket billiga.

Säkerhet

San Juan del Sur är en mycket säker plats och du borde känna dig trygg med att vistas utomhus när som helst, dag eller natt. Det gäller både i staden och i områden runt omkring.

Saker att göra

San Juan del Sur är ett typiskt strandsamhälle och de flesta aktiviteter du förväntar dig att hitta på en semester på stranden finns där. Området erbjuder fiske, surfing, simning, valskådning, havssköldpaddor, ölkryssningar och mycket mer. Det är en plats att koppla av på och ha det bra.

Jag rekommenderar att du tillbringar dagarna på stranden och nätterna i en av de många bra barerna eller restaurangerna.