Praktiska tips

På den här sidan kommer vi att prata om några praktiska frågor som du behöver se över innan du åker till Nicaragua.

Behöver du visum för att besöka Nicaragua

De flesta länder behöver inte visum för att besöka Nicaragua. Detta gäller oftast resenärer från EU och USA. När du besöker Nicaragua måste du betala en gränsskatt. Gränsskatten är 10 USD om du anländer med flyg. Du betalar gränsskatt vid migrationsavdelningen på flygplatsen. Du får ett turistkort som är giltigt i 30 dagar. Du kan ignorera det här kortet eftersom du får stanna i landet i 90 dagar. Därefter måste du lämna landet eller få en förlängning på migrationskontoret i Managua.

Om du stannar i Nicaragua längre än 90 dagar måste du betala böter för varje dag du stannar över. Böterna är för närvarande 50 kordobor (mindre än 2 USD) per dag. Du måste betala avgiften när du lämnar landet. Du kan betala det på flygplatsen eller vid gränsen. Det blir inga andra konsekvenser av att stanna i landet för länge. Du är välkommen tillbaka till Nicaragua efter 72 timmar.

Pengar spelar roll

Valutan i Nicaragua är Cordoba. En USD motsvarar cirka 31 Cordoba. Dela alla priser med 3 så får du ett bra hum om hur mycket en produkt är i USD. USD accepteras överallt. Detta inkluderar små butiker och gatuförsäljare. Växelkursen i små butiker kan vara mycket lägre än den växling du får om du byter pengar med en gatuväxlare. Gatuväxlare erbjuder en bättre ränta än banker.

Större butiker och stormarknader ger vanligtvis en högre växelkurs än gatuväxlaren och det är bäst att använda USD i dessa butiker.

Det finns bankomater i de flesta större städer. Många städer har ett stort antal bankomater. Mindre samhällen har inte alltid bankomater. Vanligtvis hittar du bankomater i banker och i de flesta stormarknader. Alla Maxi Pali har en eller flera bankomater som du kan använda. Så gör de flesta koloniala stormarknader. Anta aldrig att det kommer att finnas en bankomat på stranden eller i en mindre stad. Ta med kontanter.

Bankomat i små byar kan ibland vara ur funktion under lång tid innan de fixas.

Kreditkort

Kreditkort accepteras i de flesta stora butiker och stormarknader. Detta inkluderar alla Pali, Maxi Paliu och Colonial butiker. Nästan alla bensinstationer accepterar också kreditkort.

Endast ett fåtal mindre butiker accepterar kreditkort. Vissa restauranger accepterar kreditkort men långt ifrån alla. Detta gäller särskilt utanför stora städer. Detsamma gäller hotell. Vissa accepterar kreditkort men de flesta inte. Anta aldrig att ditt kreditkort kommer godtas. Ta med kontanter om du inte vet om de accepterar kreditkort eller inte.

Vissa butiker och hotell tar ut en extra avgift om du betalar med kreditkort. Denna avgift kan vara så hög som 6%.

Köra i Nicaragua

Du får köra i Nicaragua när du är här på semester. Ditt körkort från ditt hemland är giltigt så länge du är i landet lagligt. Trafiken i Nicaragua kan vara kaotisk och många förare är dåliga förare. Hastighetsgränsen är låg på de flesta ställen och det tar lång tid att resa inom landet. Polisen riktar ibland in sig på hyrbilar för att få mutor från turister. Det här har blivit ett mindre problem nu än vad det var tidigare. De kommer normalt inte att stoppa dig om du inte bryter mot trafikreglerna. Lär dig att köra i rondeller i Nicaragua. Detta är det vanligaste problemet som förare har här.

Om du befinner dig i en dödsolycka kan du behöva övernatta i fängelse medan olyckan undersöks. Du får inte flytta din bil innan polisen kommer till platsen. Om du flyttar din bil anses du automatiskt vara ansvarig för olyckan.

Skaffa en advokat som hjälper dig om du befinner dig i en allvarlig olycka för att se till att ingen försöker utnyttja dig.

Sjukvård och medicinsk hjälp

Medicinsk hjälp är gratis på ett statligt sjukhus. Denna gratis vård omfattar utlänningar i landet. Ibland kan du få hjälp snabbare genom att besöka en privat klinik. Att göra det är vanligtvis mycket billigt. Elektiv och kosmetisk kirurgi är mycket billig i Nicaragua.

Det bästa sjukhuset är Vivian Pellas-sjukhuset i Managua. Ett privat sjukhus som erbjuder bra modern vård. Sjukhuset är dyrare än de flesta andra nicaraguanska sjukhus men det är fortfarande mycket billigt jämfört med sjukhus i USA.

De flesta läkemedel kan köpas över disk i vilket apotek som helst utan recept. Vissa apotek kommer att be om recept men de flesta inte. Många har en läkare som arbetar med dem som kan ordinera de läkemedel du vill ha. Läkemedel som fritt finns på apoteken inkluderar Valium, Viagra, tillväxthormoner och starka smärtstillande medel inklusive opioider. Morfin är begränsat men säljs av vissa apotek.