Rio Istián

Den komplicerade floden och träskmarken i Rio Istián kan utforskas på en kajaktur. Den lugna floden slingrar sig inåt landet på landtungan mellan Ometepes två vulkaner. Det är som en pittoresk vattenträdgård med flytande vattenväxter där du ser många fåglar som ägretthäger, visseländer och jacanor. Stora, knotiga trädrötter i vattnet, många av dem fyllda med klätterväxter och mossa.

De flesta kajakturer börjar i Merida, varifrån du paddlar 3 km över sjön tills du når den breda flodmynningen. Att korsa sjön kan vara lite tufft när du har vinden emot dig. Dessa vindar som kraftigast mellan oktober och januari. Vanligtvis är de mindre starka tidigt på morgonen eller vid gryningen. Det tar ungefär en timme att komma fram till flodmynningen. Där når du det lugna vattnet i Istián. Fåglar i alla former och nyanser flyger i närheten när du glider genom vattendjungeln. På den sumpiga näsen finns också sköldpaddor och kajmaner, men de är väldigt blyga så att det är svårt att få syn på dem. Kajmaner är mycket mindre än krokodiler och attackerar inte människor. Har du tur kan du få syn på en apfamilj uppe i träden.
En guidad rundtur med kajak från Merida tar cirka 4 timmar. Om du vill skona dig själv från den 3 km långa paddlingen över sjön kan du byta ut dina paddlar mot en kajak med motor som kan ta dig till flodmynningen och tillbaka. Vill du paddla en kortare sträcka är det bättre att börja din utflykt från El Puru som ligger norr om byn. Då behöver du bara paddla kajak i en timme för att nå flodmynningen.

Under torrperioden (februari – april) kan vissa vattenvägar vara för grunda att passera och under regnperioden (oktober) kan vindar och regn vara för kraftiga för kajakpaddling.

En rundtur på land för att se en liten del av floden och träskmarken kan du uppleva genom att följa korta vandringsleden från Playa Santo Domingo. Leden börjar på sidan av hotellet Casa Isthiam och leder till den övre delen av Rio Istián.