Ojo de Agua

Ojo de Agua är en naturlig källpool fylld med kristallklart vatten från en underjordisk flod som kommer från vulkanen Maderas. Hålet är kantat med cement för att bilda två separata badområden där vattnet ständigt förnyas av källan som kommer upp från botten i den övre poolen.
Den nedre poolen är nästan 2 m djup och 40 m lång, så om det inte allt för många där samtidigt går det att träningssimma långa längder där. Ojo de Agua är ett trevligt ställe att varva ner på och svalka sig efter en ansträngande resa eller en vandring på Ometepes vulkaner. På kanten runt poolerna kan du ligga i solstolar av trä, läsa din bok och svalka dig i det härliga vattnet när du känner för det. Du kan ta med egen mat och dryck eller beställa drycker och mat från restaurangen.
Under de senaste åren har Ojo de Agua blivit populär bland besökande turister och lokala familjer så vissa dagar kan det bli ganska trångt och högljutt. Den tidigare saligheten och stillheten i denna magiska plats försvann också när ägarna tog bort de flesta av de stora gamla träden i den omgivande skogen. Det gjordes för att ge plats åt en mycket större restaurang, en parkeringsplats, badrum, ranchos och souvenirstånd.
Inträdet till Ojo de Agua kostar $3.
Undvik att besöka det under skollov och helger om du kan.
Från Altagracia är det cirka 5 km till Ojo de Agua. Ta vägen till Playa Santa Domingo och håll utkik efter en skylt som visar “The Eye of the Water”. Om åker buss så kan du be föraren att släppa av dig där. Från avfarten är det 500 m promenad till parkeringsplatsen.

Från Playa Santo Domingo går du 2 km på vägen till Altagracia tills du når den andra ingången till Ojo de Agua. Efter att ha betalat inträdesavgiften fortsätter du 500 m genom jordbruksmarken tills du kommer till poolerna. Åker du bil får du gå genom den första ingången som ligger en kilometer bort.