Moyogalpa

Moyogalpa är huvudentrén till Ometepe, som lätt nås från Nicaraguas fastland med en timmes färjetur från San Jorge, Rivas. Beläget på den västra sidan av vulkanen Concepción, är det den största byn och kommersiella centrum på Isla Ometepe, och uppvisar en mindre inhemsk befolkning än resten av ön.

Från hamnen leder Moyogalpas huvudgata upp till en liten kyrka där den möter vägen som cirkulerar runt hela ön. Vulkanen Concepción tornar upp sig över Moyogalpa och ger en dramatisk och ständigt växlande bakgrund till byns landskap.

För resenärer som inte har tid att stanna så länge är Moyogalpa en bra bas för att utforska Ometepe medan du njuter av bekvämligheterna i en liten stad med dess utbud av hotell, restauranger, butiker och tjänster. En mängd researrangörer och hotell i Moyogalpa arrangerar vulkanvandringar, utflykter till hällristningar, stränder och andra attraktioner. Du kan också hyra cyklar eller motorcyklar för att utforska Isla Ometepe på egen hand.
För boende hittar du ett bra utbud av vandrarhem och hotell i Moyogalpa, de flesta i den lägre och mellersta prisklassen.

Moyogalpa är en bra utgångspunkt för en vandring på vulkanen Concepción. Vandringsleden börjar vid La Concepción, 4 km norr om Moyogalpa. De som inte vill klättra förrän de närmar sig toppen kan vandra tills de når utsiktsplatsen El Floral som ligger på 1000 meters höjd. Att nå den destinationen tar cirka 3 timmar och du passerar genom en djungel där du har möjlighet att upptäcka apor och fåglar.

En lättare vandring från Moyogalpa är längs stranden vid sjön norr om byn. Efter en kilometer kommer du till våtmarkerna i El Apante med dess lagun och rika fågelliv. Under torrperioden kan du gå runt lagunen på en naturstig.

En annan utflykt som brukar vara mycket uppskattad att göras är till Punta Jesus Maria, en bra strand för bad och naturskön utsiktsplats cirka 4 km söder om Moyogalpa.

Moyogalpa vetter mot den västra sidan av Ometepe och är ett utmärkt ställe att titta på solnedgången. Den kan avnjutas från den lilla parken som ligger vid sidan av hamnen. Du kommer att kunna titta på när båtarna kommer och går, fyllda med turister med ryggsäckar och lokalbefolkningen fullpackade med förnödenheter från Rivas och Managua.
Flera fester för invånarna hålls i Moyogalpa under året, med parader av skolbarn och hästryttare, tillsammans med musik och folklore. Det viktigaste firandet i Moyogalpa är skyddshelgonens festival som äger rum från 23 – 26 juli och uppvisar den folkloristiska dansen Baile de las Inditas.