Charco Verde

Other nearby sites to check out are the view point on the land spit of Punta Jesus Maria and the Mirador del Diablo, a lookout point on a small hill above the Charco Verde Reserve.

Vid sjön Charco Verde och områdena runt omkring finner du många lugna och natursköna stränder som skuggas av stora, gamla träd och med den ständigt skiftande men alltid dramatiska bakgrunden av vulkanen Concepción. Stränderna består av mörk vulkanisk sand och simning är säkert eftersom det inte finns några stora vågor och botten är mjuk. Var dock beredd på att vattnet i Lake Nicaragua är ganska grumligt – inte smutsigt men blandat med sediment som rörs upp från botten av sjön.
För en strandsemester kan du bo på ett hotell vid sjön eller i en av de charmiga Fincas Verdes som erbjuder rum i traditionella haciendor med den autentiska känslan av det nicaraguanska gårdslivet.

Från San José ansluter en färjebåt två gånger om dagen till San Jorge, Rivas, på Nicaraguas fastland.

Om du är intresserad av historia kan du besöka museet La Ceiba som visar en stor samling precolumbianska föremål som finns på Ometepe. Den privata samlingen innehåller många urnor, keramik och andra redskap från alla generationer av öns bosättningar. Inträdet och guidad tur kostar $12 per person. I samma lokaler finner du Numismatic Museum, Nicaraguas mest omfattande samling av sedlar och mynt som sträcker sig fram till förcolumbiansk tid.

Andra platser i närheten som är värda att besöka är utsiktsplatsen på Punta Jesus Maria och Mirador del Diablo, en utkiksplats på en liten kulle ovanför naturreservatet Charco Verde.

Naturreservatet och lagunen i Charco Verde
Det ekologiska naturreservatet i Charco Verde täcker 20 hektar tropisk torr skog som är hem för många djur. Inom reservatet ligger Charco Verdes mystiska damm med sitt smaragdgröna vatten. Lagunens speciella färg har den fått tack vare rikligt med alger. För länge sedan brukade ursprungsamerikaner be till sina gudar och lämna sina offergåvor där. Idag är det bara en lugn bit skog där du kan beundra flora och fauna. Ett vandringsspår runt lagunen leder till stranden där du har utsikt över Isla de Quiste och vulkanen Maderas. Hotellen i Charco Verde kan ordna utflykter med båt till Isla de Quiste. Du kan också hyra en kajak för att paddla till ön och vidare runt udden Punta Gorda till Sinacapa där du hittar liten men vacker bit primärskog som sträcker sig ner till sjön.
Charco Verde’s legender
Folket på ön gillar att berätta många legender om Charco Verde’s lagun och dess omgivningar. Den mest kända berättelsen handlar om demonen Chico Largo som lurar nere på dammens botten. Chco Largo antar sin skepnad på de ensliga vägarna som omger Hacienda Venecia. Det är inte alla som kan se honom, men de som gör det lockas till att ingå en ond pakt med honom.
Det sägs också att på lagunens botten finns en by som heter “El Encanto” som är befolkad av människor som plockade frukt och jagade i Charco Verde. Som straff förvandlades de till kor, grisar, krokodiler eller sköldpaddor. Slaktare i området hävdar att de hittat kalvar och kor som hade guldtänder som människor.