Altagracia

For an overnight stay there is a choice of good, inexpensive hotels in Altagracia and you could think about staying a bit longer in the relaxed little village. In some hotels you can also rent bicycles to explore the surroundings with nearby beaches.

Staden Altagracia är den näst största staden i storlek efter Moyogalpa, men kommunen Altagracia administrerar ett mycket större område än Moyogalpa. Den historiska byn på den nordöstra sluttningen av vulkanen Concepción känns mer autentisk än Moyogalpa. Astalgalpa, som urfolkstammen Nahuatl kallade den, var den inhemska huvudstaden i Ometepe under förcolumbianska tiden.

På den östra sidan av Altagracias centrala park ligger en kyrka, byggd 1924, och dess klocktorn i trä. På kyrkans grund kan du beundra några av de största stenskulpturer som finns på Ometepe. Andra rester av Ometepes rika förcolombianska förflutna finns i det närliggande arkeologiska museet, tillsammans med lite information om geologi och kultur på ön.

Altagracias hamn, Puerto de Gracia, ligger 4 km norr om byns centrum. Det var en gång landningspunkten för de spanska erövrarna och blev på 1500-talet en tillflykt för filibusters som Francis Drake. Idag är hamnen värd för färjorna som går till Granada och San Carlos. »Färjetider
För den som väljer att övernatta i Altagracia finns det ett stort utbud av bra och billiga hotell. Vissa hotel erbjuder cyklar som du kan hyra för en mindre summa. Med cykel kan du utforska omgivningen och dess närliggande stränder.

Stränder i närheten av Altagracia:

Paso Real

Bara 800 meter från byns centrum hittar du den närmsta stranden. Där kan du simma eller bara slappa medan de tropiska vindarna fläktar gott. Kör norrut mot Altagracia’s hamn och sväng höger 300 m efter elkraftverket.

Tagüizapa

Efter en 1,3 km promenad genom bananplantager når du den natursköna viken Tagüizapa där du kan bada i det grunda vattnet och ta en paus på hotellets restaurang på stranden. På hotellets område kan du beundra Ometepes äldsta träd, ett enormt 800 år gammalt Kapokträd. Tagüizapa är en av de viktigaste arkeologiska platserna på Ometepe där hittills fyra stora stenavbildningar har hittats.

San Silvestre

Det är en stenig men naturskön strand med bra utsikt över vulkanen Maderas. Från Hotel Central, åk österut på vägen och sväng vänster vid vägskälet du stöter på efter 1,3 km. Har du tur kan du stöta på fiskare som kan ta dig med på en båttur.

Calaiza

Samma utgångspunkt som till San Silvestre men du måste svänga höger vid vägskälet (1,3 km). Under torrperioden kan du fortsätta längs stranden till Playa Santo Domingo. Det är en naturskön vandring längs en vacker strand med utsikt över små öar och vulkanen Maderas.

Playa Santo Domingo

8 km från Altagracia hittar du den blåsiga långa sandstranden i Playa Santo Domingo med flera små hotell och restauranger. 3 km före Playa Santa Domingo passerar du vid ingången till Ojo de Agua, en sötvattenpool i skogen.


Altagracia’s Fiestas Patronales hålls mellan 11 och 18 november. Det viktigaste evenemanget är den 17: e med Baile de los Zompopos (Bladskärarmyrornas dans). Deltagarna håller grenar av träd och sockerrör från Guanacaste-träd medan de dansar till ljudet av traditionella musikinstrument. Dansen berättar om segern över en stor destruktiv stam av bladskärande myror. Samlingen och tåget har hållits sedan 1613 för att hedra Altagracias skyddshelgon San Diego. Festernas ursprung härrör dock från den förcolumbianska tiden då urfolket tillbad sin skördegud Quiateot.

Playa Santo Domingos 4 km långa sandstrand är en av Ometepes favorita semestermål. Santo Domingo ligger på öns nordöstra sida och vetter mot den dominerande vindriktningen och den ständiga, starka landbrisen håller dig sval. Vattnet är alltid i rörelse på grund av vinden men varmt och grunt så att det är säkert för bad och simning.

Playa Santo Domingo har en välutvecklad hotellinfrastruktur. Inom gångavstånd hittar du restauranger med utsikt över sjön, stugor och hotellrum, några utrustade med AC och TV.

På stranden ser du ofta ägretthäger och ibisar. Fåglarna har sina häckningsplatser i träskmarken i Rio Istian vars invecklade vattendjungel sträcker sig bakom remsan av torr skog, parallellt med stranden. Under torrperioden kan du gå på en stig några hundra meter in i träsket för att titta på fåglar – cirka 40 olika arter har räknats på Ometepe. Från Merida kan du också göra en kajaktur på Rio Istian.

För att se fåglar och apor kan du också följa Roca Incultas 1,5 km långa vandringsled. Den består av en slingrande stig genom den torra skogen, en del av den leder genom primärskogen med sina stora gamla träd. För att få se flest djur bör du ge dig ut tidigt på morgonen när skogen vaknar till liv.

4 km norr om Playa Santo Domingo kan du lata dig vid poolen i El Ojo de Agua, som består av klart källvatten.

Om du riktar blicken söderut på stranden i Playa Santo Domingo tittar du på den djungelklädda vulkanen Maderas. Hotell i Playa Santo Domingo ordnar vulkan vandringar eller turer till hällristningarna på sluttningarna av Maderas.

Vid södra änden av Playa Santo Domingo kommer stranden Santa Cruz, där du kan se båda vulkanerna på Ometepe.