Ometepe

Ometepe är en ö i Nicaragua-sjön. Ön har bildats av två vulkaner. Den vilande nedre vulkanen Maderas och den aktiva vulkanen Concepción. Concepción är huvuddelen av ön och Concepción är mycket högre än Maderas. Concepción har regelbundna utbrott med några års mellanrum.

Ön är populär bland turister och har ett stort fokus på ekoturism. Den är hem för en stor population av Kapucin-apor.

Historia

Ometepe har en mycket lång historia. Ön har varit bebodd kontinuerligt sedan 2000 f.Kr. eller till och med tidigare. Bevisen som stöder dessa bosättningar är inte definitiva. Det finns avgörande bevis för att ön har varit bebodd sedan 300 f.Kr.

Ön härjades hårt av pirater under 1500-talet. Piraterna plundrade öarna, stal boskap och kidnappade kvinnor. Ön led ännu värre än Granada som var platsen för flera strider. Piraterna brukade floden San Juan för att komma in i Nicaragua-sjön från Karibien.

Ön överlevde inbördeskriget relativt oskadad jämfört med många andra områden.

Ta sig till Ometepe

Det finns tre sätt att ta sig till Ometepe. Ett är att flyga direkt till Ometepe med Costena. Detta är ett dyrt alternativ men det är också det snabbaste sättet att komma till ön.

Det andra sättet är att åka till Granada och ta färjan från Granada till Ometepe. Färjan går bara några gånger i veckan. Färjan kommer fram till norra sidan av ön.

Det tredje sättet är att åka till Rivas och ta en färja till Ometepe. Färjan går flera gånger om dagen och är det enklaste sättet att komma till ön.

Det är också möjligt att hyra en båt i Granada eller Rivas för att ta dig till ön, men detta är en mycket ovanlig metod för att komma till Ometepe.

Bo på hotell

Ometepe har ett antal olika små hotell och B&B. Det finns flera ekologiska gårdar du kan bo på. Det finns också ett antal andra miljöhotell. Det är resultatet av öarnas fokus på ekoturism. De flesta hotell är små och charmiga. Många av dem erbjuder billigt boende men några av dem är lite dyrare. Ofta på grund av att de ligger på extraordinära vackra platser.

Alla hotell är ganska enkla och det finns inga lyxhotell på ön.

Mat

Ometepe har ett ganska litet urval av restauranger. Många av dem ligger på hotellen men långt ifrån alla. Maten är vanligtvis enkel men god. De flesta restauranger serverar fisk från sjön och kyckling.

Nötkött är också ett vanligt menyalternativ. De ekologiska gårdarna erbjuder bra matalternativ om du är vegetarian.

Jag rekommenderar att du provar Guapote. En lokal sötvattensfisk som smakar mycket bra. Det finns allmänt tillgängligt i de flesta restauranger. Mojarra är också ett bra alternativ men Guapote anses generellt sett smaka bättre. Det engelska namnet på Guapote är Jaguar cichlid (kan också vara Doovi cichlid). Två stora ciklidfiskarter. Guapote är en vanlig akvariefisk i USA och i Europa.

Säkerhet

Ometepe är mycket säkert och det är tryggt att gå var som helst när som helst. Detta gäller oavsett om du reser själv eller i grupp. Observera att terrängen i vissa delar av ön är ganska grov och att gå dit under natten är farligt eftersom du kan falla och skada dig själv. Den medicinska vården du kan få på ön är begränsad. Om du skadas allvarligt kommer du troligen att behöva åka till Managua för vård.

Saker att göra

Ometepe är en plats du kan koppla av, titta på den fantastiska naturen och simma i Nicaraguasjön. Det är en plats där du kan äta god mat, dricka uppfriskande drycker och bara njuta av ditt liv. Det finns inte så mycket annat att göra på ön såvida du inte gillar antika hällristningar och andra gamla artefakter som kan ses på många ställen såväl som i Granada-museet.

På ön finns två vulkaner som du kan klättra uppför. Vulkanen Concepción är mycket fysiskt utmanande att klättra och du måste ha mycket god fysik för att klättra uppför den. Fotskador och tappade naglar är vanligt om du inte har bra skor. Guiderna är vanligtvis i mycket bra fysisk form trots sin ofta högre ålder och gör att unga män känner sig ur form.

Masaya vulkanen är ett bättre alternativ för personer med begränsad fysisk förmåga. Där kommer du lättare att nå toppen.

Du kan se ett stort antal vilda djur på Ometepe inklusive apor och kajmaner. Du kan även hitta en stort antal olika orkideer på än.  Vanliga orkide arter inkluderar arter från släktena Brassovola, Oncidium, och Myrmocophila.  Närbelägna Mombacho nationalpark är hem till nästan 100 olika orkide arter.

Brassovola nodusa orkide

Brassovola nodusa är en orkide art som är vanlig på Ometepe och i många andra delar av Nicaragua

Det finns ett antal ekologiska gårdar på ön som du kan bo på.