Managua

Managua är huvudstaden i Nicaragua och den stad det är troligast att du hamnar i om du tänkt att flyga till landet. De flesta turister föredrar att lämna Managua så snabbt som möjligt. Staden är stor och utbredd utan något riktigt centrum. Det kan vara ganska trångt och det finns inte mycket att göra i staden. Staden erbjuder många trevliga hotellkedjor som främst har affärsresenärer som besökare. Resenärer som måste vara i Managua. De har också gäster som är turister och det är då oftast de som just anlänt till Nicaragua eller som är på väg att lämna Nicaragua. De flesta turister åker till Granada, Leon, Esteli eller San Juan del Sur så fort som möjligt.

Historia

Managua har inte alltid varit huvudstaden i Nicaragua. De två städerna Granada och Leon brukade tävla om denna ära. De bestämde sig dock så småningom för att lägga huvudstaden till vad som skulle bli Managua, halvvägs mellan Leon och Granada. Managua är nu den största staden i landet men var ett oviktigt samhälle när de bestämde sig för att göra den till den nya huvudstaden.

Managuas stadskärna förstördes till stor del i en jordbävning 1972. Detta har haft stor inverkan på staden fram till i dag. Området som brukade vara stadens center är till stor del oanvänt och staden har istället vuxit upp kring det som brukade vara stadens centrum. Staden har inte längre en stadskärna. Staden är istället uppdelad i ett antal mindre centrum. Många av dem med ett köpcentrum som mittpunkt. Det kan ofta vara långt mellan olika destinationer i Managua.

Att åka till Managua

Att åka till Managua är väldigt enkelt. Det finns många flygrutter från USA, Mexiko, Costa Rica och El Salvador varje dag. Om du reser från USA: s östra koust är det oftast bäst att resa via Miami / Fort Lauderdale eller Houston. Båda städerna har ett stort antal direktflyg varje dag. Om du bor på västkusten kan det ofta vara lättare att flyga genom staden Mexiko.

Besökare från Europa reser oftast bäst genom att flyga till Miami eftersom det är lätt att hitta billiga flyg till dit.

Bo i Managua

Managua har ett stort antal hotell. Du borde kunna hitta ett hotell som passar dig och din budget. Två bra alternativ nära flygplatsen är:

  • Best Western Las Mercedes. Kostnaden för att bo på det här hotellet ligger lite åt det dyrare hållet, nästan 100 USD per natt för ett enkelrum. Det ligger dock på en oslagbar plats, tvärs över gatan från flygplatsen. Du behöver inte oroa dig för att få tag på en taxi eller annan transport för att ta dig till hotellet. Du kan helt enkelt gå ut från flygplatsen, över en liten övervakad parkeringsplats och över gatan. Hotellet ligger precis på andra sidan gatan.
  • HEX (Hotel Express). Detta hotell är ett affärshotell med små och enkla rum. Rummen hålls rena. Hotellet är billigare än Best Western. Priset ligger på 71 USD per natt och de erbjuder flygplatstransfer till och från flygplatsen vilket gör det enkelt att ta sig till och från hotellet. Hotellet ligger intill köpcentret Las Americas som erbjuder en biograf, ett kasino, massor av shopping och ett stort mattorg. Perfekt om du är trött och vill ha en snabb matbit efter en lång flygning. Proffstips: be om ett rum med sjöutsikt på våning 4 eller högre. På så sätt har du en fantastisk utsikt över sjön Managua istället för en med utsikt över parkeringsplatsen och köpcentret.

Om du är villig att bo längre från flygplatsen finns det ett stort antal andra bra hotell som Hyatt Place och Holiday Inn Express.

Mat

Managua erbjuder ett mycket stort utbud av restauranger i alla prisklasser. Här hittar du ett stort antal internationella restaurangkedjor samt många lokala restauranger. Förvänta dig att betala 10 USD eller mer för en måltid inklusive drycker.

Några av mattorgen, särskilt den bakom Galleria, erbjuder överraskande god mat och förvånansvärt trevliga restauranger.

Säkerhet

Det mesta av Nicaragua är mycket säkert och du kan känna dig trygg att gå ute ensam mitt i natten. Detta gäller oavsett om du är man eller kvinna. Detta är dock inte fallet i Managua. Det finns många områden i Managua där du inte ska gå utomhus efter det blivit mörkt och det finns några områden som du rekommenderas att undvika även på dagtid. Detta är en av anledningarna till att de flesta turister väljer att åka vidare från Managua direkt från flygplatsen eller tillbringa högst en natt i staden.

Saker att göra?

Managua erbjuder förvånansvärt lite för de flesta turister. I city finns det några anmärkningsvärda byggnader, några museer och en liten botanisk trädgård etc. Andra områden i Nicaragua har mer att erbjuda i en vackrare och säkrare omgivning.