Leon

Leon är en liten stad med drygt 100 000 invånare. Det ligger cirka 100 km norr om huvudstaden Managua. Staden har blivit mycket populär bland turister och har vunnit priser som den bästa staden i världen att gå i pension i. Detta har lockat många utvandrare som gått i pension eller öppnat företag i Leon. Utbudet av hotell och restauranger i Leon är mycket större än det var för bara några år sedan. Det populära stranden Las Penitas ligger 20 km utanför Leon.

Historia

Den nuvarande staden Leon är den andra staden i Nicaragua som bär detta namn. Den första staden Leon grundades 1524. Den staden förstördes av ett vulkanutbrott och medföljande jordbävningar. Staden övergavs 1610 och staden vi nu känner till som Leon bildades istället. Den gamla staden är känd som Leon Viejo (gamla Leon) och har blivit utgrävd. Du kan besöka ruinerna av staden som ligger mindre än en timme från den nuvarande staden.

Leon har spelat en mycket viktig roll i Nicaraguas historia och dess revolutioner. Nicaraguas president Anastasio Somoza García, som av många betraktades som en diktator, skjöts ihjäl i Leon 1956.

Ta sig till Leon

Det enklaste sättet att komma till Leon är genom att flyga till Managua. Du kan läsa mer om hur du kommer till Managua här. När du väl kommer till Managua är det lätt att komma till Leon. Du kan välja att använda en taxi, buss, mikrobuss eller en vanlig buss

  •  Att använda en taxi är det mest bekväma men också det dyraste alternativet. Att ta en taxi från Managua till Leon, en 90-minuters bilresa, kostar cirka 70 USD. De flesta taxibilar kommer att be om mer och du förväntas pruta. Om den första taxin avvisar dig till 70 USD, prata med en annan. Det borde inte vara svårt att hitta en som är villig att göra resan till det priset. Om du har svårt att hitta det, lämna då flygplatsen eftersom människorna där försöker utnyttja turister och försöker hålla uppe priserna allt för högt. Priset är per bil, inte per person. Upp till 3 personer ska resa till samma pris.
  •  Använda en pendelbuss: Det finns en del pendeltrafik som kör mellan Managua och Leon. Du måste ofta boka dem i förväg. Hur mycket det kostar att använda pendelbussen beror på hur många som åker den dagen. Ibland kan det vara billigare att använda en taxi än en buss.
  •  Minibussar: Minibussarna är små bussar som går direkt mellan olika städer. De flesta har luftkonditionering. Dessa bussar är någorlunda bekväma och mycket billiga att använda. Du betalar mindre än 3 USD för att gå mellan Managua och Leon. Att ta en taxi från flygplatsen till där minibussarna kör ifrån bör kosta cirka USD 3 (100 Cordoba) för två personer. Minibussarna är mycket populära och de kör när de är fulla. Det finns ofta kö till bussarna och du kan behöva stå i kö i nästan en timme innan du kan gå på en buss.
  • Vanliga reguljära bussar: Reguljära bussar är det billigaste sättet att resa i Nicaragua. Det kostar mindre än 50 cent att åka från Managua till Leon. Bussarna är ofta mycket fulla. De kallas ofta för kycklingbussar. De gör många stopp och det tar lång tid att komma fram till din destination. Det är ett av de mest autentiska sätten att resa i Nicaragua. Jag rekommenderar dock inte att du använder dessa bussar när du reser med ditt bagage.

Bo på hotell

Leon har ett stort urval av hotell att välja mellan. Det finns inga hotellkedjor i staden. Alla hotell är oberoende. Det enda undantaget från denna regel är Best Western i centrala Leon. Detta är dock ett franchisehotell och har ytterst lite gemensamt med de flesta andra Best Western-hotell. Hotellen är hotell av låg standard som kostar alldeles för mycket i jämförelse med vad de erbjuder. De ligger dock på en mycket bra plats bredvid det centrala torget och bara platsen i sig kan vara värt det pris de tar ut.

Det finns inga lyxhotell i Leon. Det finns några hotell som försöker framställa sig som lyxhotell men de når inte den nivå som de flesta internationella resenärer skulle betrakta som lyx. De ligger ofta i en trevlig byggnad men rummen och servicen saknas.

Välj ett hotell som passar din budget och dina preferenser.

Mat

Staden har ett stort utbud av restauranger. Ett stort antal restauranger drivs av européer och amerikanska utvandrare som har flyttat till staden.

Du kan hitta vilken typ av mat som helst i staden inklusive några internationella kedjor som Pizza Hut och McDonalds. Vi rekommenderar att du provar El Carnivore i Leon eller Mi Ranchito del Mar i Las Penitas.

Säkerhet

Leon är en säker stad. Även stränderna i Las Penitas och Poneloya. Det är säkert att gå ensam på natten. Rån händer men de är sällsynta. Använd sunt förnuft och du borde vara okej.

Saker att göra

Leon erbjuder många saker att göra. Staden har ett antal stora mycket gamla kyrkor och andra koloniala byggnader. Staden har också ett antal museer som insektsmuseet, myt- och legendmuseet och konstmuseet. Vi rekommenderar också ett besök till gamla Leon.

Utanför staden finns det ett antal andra saker att se och göra. Området är känt för vulkanklättring/bestigning . Vulkanboarding är snowboard längs en vulkan på den vulkaniska sanden. Flera företag erbjuder endags- och två dagars turer till vulkanerna. Du kan också välja att gå till de varma källorna i San Hyacintho. Bubblande heta lerbad.

Om stränder och surfing är mer din grej kan du besöka stränderna Las Penitas och Poneloyas.