Esteli

Esteli är en stad i norra Nicaragua. Det är ett jordbrukscenter och det viktigaste navet för en blomstrande cigarr- och kaffebransch. Staden är en mycket viktig knutpunkt för mesta delen av norra höglandet eftersom det är den sista stora staden före norra höglandet. Esteli ligger mer än 2700 fot över havet och klimatet i Esteli är därför mycket kallare än vad du annars hittar på Stillahavskusten. Temperaturen kan sjunka under 15 grader C på natten. Något som är ovanligt på låglandet i Stillahavsområdet. Området får mycket regn och har bördiga jordar som är perfekta för tobaksodling.

Historia

Området som skulle bli Esteli bosattes först 1685. Staden växte långsamt och vid sekelskiftet var det fortfarande en liten stad. Staden har sedan dess vuxit snabbt och är nu den 8: e största staden i Nicaragua med mer än 120 000 invånare.

Stora delar av staden förstördes av flygbomber som sköts av trupper som var lojala mot Somoza 1978–1979. Bombningarna dödade mer än 15 000 människor i Esteli och områden runt omkring.

Staden spelade en viktig roll i inbördeskriget och var ett omtvistat område som stundtals hölls av Contras i norr och periodvis av Sandinistas. Staden är en port till norr. Ett område som än idag har många konflikter med regeringen.

Ta sig till Esteli

Det bästa sättet att ta sig till Esteli är att ta en minibuss till staden. En taxi kan också vara ett bra alternativ. Speciellt om du har mycket bagage. En taxi är mycket dyrare. En taxi kostar cirka 70 USD medan en minibuss kostar ca 2-3 USD. Minibussarna går direkt mellan de två städerna och erbjuder mycket bra valuta för pengarna. De flesta minibussar har luftkonditionering.

Du kan också åka med en vanlig buss. En reguljär buss är billigare än en minibuss men är långsammare och erbjuder mycket lägre standard. Det är ofta mycket trångt.

Du kan läsa mer om vad du bör tänka på innan du använder olika typer av transporter här i vår guide till Leon.

Bo på hotell

Utbudet av hotell i Esteli är ganska dåligt. De flesta hotell är enkla hotell med en tropisk rustik känsla.

Många av dessa hotell kan vara underbara om du vill ha en tropisk känsla för din semester. De är dock mindre lämpliga om du vill ha ett rent, ljust rum som du hittar på ett hotell i Europa eller USA. Om du föredrar en högre levnadsstandard rekommenderar jag HEX Esteli. De erbjuder små men rena rum som är inredda i modern stil. Alla rum har luftkonditionering. HEX ligger i Esteli köpcentrum.

De flesta gör rätt i att boka sin första natt på HEX Esteli för att sedan flytta till ett av de många vackra hotell som är spridda över landsbygden kring Esteli. Det finns ett antal trevliga fincas (gårdar) och kaffeplantager som erbjuder boende.

Mat

Esteli ligger i ett område med en blomstrande jordbruksindustri. De flesta restauranger fokuserar därför mest på nötkött, fläsk och kyckling till skillnad från restauranger i städer vid Stillahavskusten som fokuserar mer på fisk och skaldjur.

Det finns ett antal mycket bra restauranger i Esteli, liksom flera bra steakhouse i utkanten av staden. Be en taxichaufför att ta dig till en.

Säkerhet

Esteli är i allmänhet mycket säkert men viss försiktighet rekommenderas om du går ensam på natten eller om du går på natten i vissa områden. Vissa områden i staden är kända för mycket drickande och omfattande prostitution. Detta ses främst längs huvudvägen genom staden.

Saker att göra

Esteli är porten till det nicaraguanska höglandet och har en fantastisk natur. När du är på Esteli kommer du att vara nära rena moln och regnskogar. Att gå upp i bergen är ett äventyr som är mer än värt det.

Den vanligaste anledningen till att människor kommer till Esteli är för att besöka en av de många cigarrfabrikerna eller besöka en kaffeplantage. Nicaragua producerar mycket kaffe av hög kvalitet och cigarrer i världsklass med tobaksstammar från Kuba.

När du är i Esteli kan du göra en dagstur till Somoto Canyon. En fantastisk canyon skulpterad av floden som går genom den. Du kan ta en båt genom kanjonen eller gå på en vandring i kanjonen. Vandringsturer inkluderar simning för att komma igenom kanjonen.